Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A nyúl és a húsvéti tojás hiteles története
Nagyon régi szokás, hogy Húsvét hétfőn korán reggel a legények felveszik a legszebb ünneplő ruhájukat, szépen megfésülik a hajukat, és elindulnak meglocsolni a lányokat. Akik természetesen szintén korán kelnek, ők is felveszik a legszebb ruhájukat, rendbe teszik a hajukat, és izgatottan lesik az ablakon át, melyik legény érkezik elsőnek őket meglocsolni…
A szépen elmondott versikéért, no meg persze a locsolásért a legények egy szép hímes tojást kapnak a lányoktól, amelyet maguk választhatnak ki a húsvéti tojásos kosárkából.
|
|
A csokinyulak, tojások és füstölt húskészítmények már egyre nagyobb mennyiségben elérhetőek az élelmiszereket forgalmazó üzletekben. Ezek megvétele során ugyanakkor érdemes fokozott figyelemmel eljárni, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján számos, elsősorban élelmiszerbiztonsági problémával találkozhattunk az üzletekben. A problémák egy része nem feltétlenül érinti közvetlenül a fogyasztók egészségét, azonban számos olyan problémát is felfedezhetünk, amelyek orvoslásának az elmaradása a fogyasztók egészségét is veszélyeztetheti.
A húskészítmények előállításához, a vonatkozó jogszabályoknak, ajánlásoknak, ezek hiányában a szokásos jó üzemi, kereskedelmi gyakorlatnak megfelelő minőségű összetevők használhatók fel.
Fontos megjegyezni, hogy a húskészítmény nevének elegendően pontosnak kell lenni, hogy tájékoztasson a készítmény valódi jellegéről, és megkülönböztethető kell, hogy legyen a vele összetéveszthető termékektől.
A füstölt termékek megnevezésében például a „hagyományosan füstölt” „füstölt” vagy „füst íz” kifejezésekkel kell utalni a füstölt íz elérésének módjára.
Húsvétkor a leggyakrabban vásárolt édesipari termék a csokoládé. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebbő l legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.
A gyártók a táblás termékek széles választékát kínálják évről évre. Előállítanak termékeket tejcsokoládéból, csokoládéból (étcsokoládé), fehér csokoládéból, töltött csokoládéból készült , általában 80 g, 100 g vagy 200 g-os kiszerelésben.
15 éve | Kovács Istvánné Mária Magdolna | 0 hozzászólás
A kiskereskedelemben az értékesítési céllal bemutatott vagy értékesítésre felkínált tojásokat minőség és súly szerinti kategorizálásuknak megfelelően, továbbá szükség esetén hűtött vagy tartósított jellegük szerint el kell különíteni. A minőségi és súlykategóriát, valamint annak tényét, hogy a tojásokat hűtötték vagy tartósították, a vásárló számára tisztán és félre nem érthetően, jól látható módon fel kell tüntetni. Tojások ömlesztett árusítása esetén pedig fel kell tüntetni a tojások osztályozását végző csomagolóközpont azonosító számát, illetve import esetén azt a harmadik országot, ahonnan a tojás származik, továbbá a kategorizálás dátumát.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett csaknem 600 négyzetméteren elterülő interaktív kiállításon - mely idén is tavaszi virágkiállítással és vásárral egészül ki - megismerkedhetünk a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival, valamint valódi díszített és óriás hímes tojásokban gyönyörködhetünk. A csaknem 600 négyzetméteren elterülő interaktív kiállítás idei vezérmotívuma az élővilág. Emellett természetesen megismerkedhetünk a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival, valódi díszített és óriás hímes tojásokban gyönyörködhetünk.
Virágvasárnap és húsvét
2009-03-23 www.erzsebetrosta.hu
A húsvét, a vasárnapok mellett, a keresztény egyház legrégibb és legfontosabb ünnepe, de húsvét környékén tartják a tavaszt köszöntő hagyományos fesztiválokat is. Noha maga a húsvét csak egyetlen vasárnap, megelőzi azonban a húsvétra felkészülés ideje, a nagyböjt negyven napja, valamint a nagyhét: a virágvasárnap, nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat. A feltámadás napját követő ötven nap, az ún. |
Locsoló versek
Locsoló vers 1.
Az én locsolómra
két tojás van festve !
Ha én ezzel meglocsollak,
Elmehetsz majd GYES-re !
Locsoló vers 2.
Zöld erdőben jártam,
Unikumot láttam!
Ha nem kapok belőle,
Nem locsolok jövőre!
Locsoló vers 3.
Zúg a traktor szánt az eke
Elvtársnő megöntözhetlek-e?
Locsoló vers 4.
Én kicsike vagyok,
verset mondani nem tudok,
majd jönnek a nagyok,
majd mondanak azok!
Locsoló vers 5.
Zöld erdőben jártam,
Kék ibolyát láttam,
El akart hervadni,
Szabad-e locsolni?
Húsvéti receptek:Sonkafőzés
A sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be fél-egy napra és egy nagy edényben annyi hideg vízben tegyük fel főni, hogy a víz teljesen ellepje. Kb. annyi órán keresztül főzzük ahány kiló a nyers sonka. Mikor megpuhult, elzárjuk a tűzhelyt és a saját levében hagyjuk kihűlni. Leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük. A főzőlevét felhasználhatjuk levesek, főzelékek ízesítéséhez, de főzhetünk benne kemény tojást is, mely különleges ízt ad neki.
Húsvétköszöntõ
|
|
|
Húsvéti népszokások
A húsvét ünnepe szorosan kapcsolódik a tavasz kezdetéhez, és a termékenységgel összefonódó népszokásokhoz. E népszokások jelentős része nem épül be a keresztény vallás ünnepi rítusaiba, hanem azzal párhuzamosan, mint a falusi közösségek ünnepi szokásai maradtak fenn. A húsvétot megelőző farsangi időszak mulatságai a tél legyőzését, a tavasz megérkeztét ünneplik. Európa-szerte elterjedt szokás a telet jelképező szalmabábu elpusztítása, elégetése vagy vízbe fojtása.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, én eddig úgy gondoltam, hogy ismerem a húsvéti fészek minden darabját. Ám amint e cikket írtam és kutattam, rá kellett jönnöm, hogy nagyon sok olyan új dolog van, amiről eddig fogalmam sem volt. A közeledő ünnepekre való tekintettel tehát íme a mi, és más országok béli nyuszik története.
Egy kis hittan óra
Mint tudjuk, a húsvét keresztény ünnep, Isten fiának, Jézus feltámadásának ünnepe. A feltámadásról szóló részek a következőt mesélik el nekünk.
15 éve | Milcsovics Enikő | 0 hozzászólás
Alekszej Tolsztoj
A kérkedő nyúl
Élt az erdőben egy nyúl. Jól él nyáron, semmi gondja, hej, de télen sanyarú a sorsa - szérűre kell mennie, onnan zabot csennie.
Elmegy egyszer egy paraszthoz, parasztember szérűjére - ott van már egy falka nyúl. A mi nyulunk így beszél:
- Nem bajuszkám van: araszos bajszom, nem lábacskám, roppant mancsom, nem fogam van, agyaram van. Nem félek én senkitől.
Elfecsegték
a nyulak a holló nénének, mivel kérkedett a társuk. Az pedig a nagy
kérkedő keresésére indult.
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás