Húsvét: Praktikus tanácsok húsvétra

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A csokinyulak, tojások és füstölt húskészítmények már egyre nagyobb mennyiségben elérhetőek az élelmiszereket forgalmazó üzletekben. Ezek megvétele során ugyanakkor érdemes fokozott figyelemmel eljárni, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján számos, elsősorban élelmiszerbiztonsági problémával találkozhattunk az üzletekben. A problémák egy része nem feltétlenül érinti közvetlenül a fogyasztók egészségét, azonban számos olyan problémát is felfedezhetünk, amelyek orvoslásának az elmaradása a fogyasztók egészségét is veszélyeztetheti. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy kellő körültekintéssel járjunk el és tisztában legyünk azzal, hogy melyek az alapvető követelmények, amelyeket a jogszabályi rendelkezések a húsvétkor gyakrabban vásárolt termékekkel szemben tanúsítanak.

Figyeljünk oda arra a vásárlás során , hogy az élelmiszer jelölésén minden esetben fel legyenek tüntetve az alábbi adatok:

  • az élelmiszer megnevezése
  • az összetevők felsorolása
  • bizonyos összetevők vagy összetevő csoportok mennyisége
  • előrecsomagolt élelmiszer esetén annak nettó mennyisége
  • az élelmiszer minőségmegőrzési időtartamának lejárati dátuma, illetve a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának időpontja,
  • a minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételek,
  • az élelmiszer előállítójának vagy az Európai Gazdasági Térség (a továbbiakban: EGT) valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe,
  •  az eredet vagy a származás helye, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől,
  • felhasználási útmutató, amennyiben ennek hiányában a fogyasztó nem tudná az élelmiszert megfelelően felhasználni,
  • az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban


A minőségmegőrzési időt az élelmiszereken ugyancsak meg kell jelölni, de érdemes tudni, hogy az alábbi élelmiszerek esetén nem szükséges főszabály szerint a minőségmegőrzési időt megjelölni:

  • friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy hasonló eljárásnak alá nem vetett burgonyát; ez az eltérés nem alkalmazható csírázó magvakra és hasonló termékekre, mint a pl. a hüvelyes növények hajtásaira,
  • borok, likőrborok, pezsgők, aromás borok és hasonló termékek, amelyeket nem szőlőből, hanem más gyümölcsből állítottak elő, továbbá a szőlőből vagy szőlőmustból készült italok,
  • a 10 vagy annál több térfogat% alkoholt tartalmazó italok,
  • üdítőitalok, gyümölcslevek, gyümölcsnektárok és alkoholtartalmú italok, amelyek több mint 5 literes csomagolási egységben közétkeztetés számára készültek,
  • sütőipari termékek és cukrászsütemények, amelyek - természetükből adódóan - a gyártást követő 24 órán belül fogyasztásra kerülnek,
  • ecet,
  • étkezési só,
  • szilárd halmazállapotú cukor,
  • édesipari termékek, amelyek szinte kizárólag ízesített, illetve színezett cukorból állnak,
  • rágógumi és hasonló rágnivaló termékek,
  • egyedi adag jégkrémek.

 

Minden évben visszatérően a leggyakoribb problémák húsvétkor az alábbiak:

  • Magyar nyelvű jelölés hiánya,
  • A termék megnevezése nem kellően egyértelmű
  • Összetevők felsorolása hiányzik
  • A minőségmegőrzési idő feltüntetése nem megfelelő
  • A gyártó vagy forgalmazó neve, címe hiányos kerül megjelölésre
  • A jelölés a kis betűméret, vagy éppenséggel a betűszín rossz megválasztása miatt nehezen olvasható
  • A gyűjtőcsomagolásból egyedileg értékesített szezonális termékek jelöletlenek
  • A visszahajtott és lehegesztett csomagolóanyag eltakarta a termék jelölését
  • Az édesipari termékkel összecsomagolt játék CE megfelelőségi jelölése hiányzik


Praktikus tanácsok

Minden esetben figyeljünk oda az alábbiakra vásárlás során:

  • Az élelmiszer csak akkor hozható forgalomba, ha jelölése magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan tartalmazza az élelmiszer-jelölési előírásokban meghatározott információkat (kiváltképpen gyakoriak az elmúlt évek tapasztalatai alapján a húsipari termékekkel kapcsolatos problémák)
  • A csokoládé megnevezésű terméknél az összetételi jellemzők alapján igazolható legyen, hogy a termék valóban csokoládé
  • A kötelező feliratok ne legyenek elrejtve a fogyasztók elől (például: behajtott csomagoló anyag, a jelölésre ráragasztott címke stb.)
  • Gyűjtőcsomagolásban árusított termékek egyedi jelölése megvalósuljon
  • Játékokkal összecsomagolt édesipari termékekre vonatkozó termékek megfelelő jelölése megvalósuljon

Címkék: praktikus tanácsok

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu