Húsvét: blog

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1460 fő
  • Képek - 969 db
  • Videók - 172 db
  • Blogbejegyzések - 104 db
  • Fórumtémák - 11 db
  • Linkek - 991 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Húsvét 2009 hírei

network.hu

 

Egy recept, s mellé tucatnyi jó tanács az ünnepi finomsághoz. Tojással együtt remek asztaldísz.
Húsvétkor a sonka és a tojás mellől a fonott kalács sem hiányozhat az asztalról. Azok számára, akik szeretnék otthon kipróbálni az ünnepi fi nomság elkészítését, íme egy recept, és néhány jó tanács Németh Józseftől, az MNGSZ hagyományőrző bizottságának elnökétől.
Fotó: Havran Zoltán

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 5 dl tej, 5 dkg élesztő,  15  dkg  vaj,  20  dkg kristálycukor, 1 citrom, só

Elkészítés: Az élesztőt egy kanál cukorral kevés langyos tejben elkeverjük, hozzáadunk két evőkanál lisztet, alaposan eldolgozzuk.

Tovább 

network.hu

 A hagyományos húsvéti töltött tojás receptet vicces formában is elkészíthetjük, így a család kisebb tagjainak is örömet okozhatunk vele. Ebbe a tojásba aszalt sárgabarackos, és krémsajtos töltelék került.

 


Hozzávalók 10 db-hoz: 10 kemény tojás, 2 ek zöldfűszeres krémsajt, kb. 3-4 dkg aszalt sárgabarack, só, bors, 10 lap füstölt sajt, 20 szem egész bors, sárgarépa, sáfrányos szeklice

A tojásokat a szélesebb csücsküknél fogva vágjuk ketté, azaz kb.

Tovább 

 

network.huA tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő holdtölte utáni első vasárnap a keresztény világ legnagyobb ünnepe. A Krisztus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékező húsvét gyökerei a zsidó pészahra nyúlnak vissza, azok pedig még ősibb természetimádatra.

Pészach, a kivonulás ünnepe

A pészah az egyik legnagyobb, évente megtartott zsidó ünnep, az Egyiptomból való kivonulás emléknapja. Eredetileg az i. e. 9. században az aratás ünnepe volt, és valószínűleg kánaáni hatásra alakult ki a másik két mezőgazdasági ünneppel, a pünkösddel és a sátoros ünnepel együtt, azonban fokozatosan elvesztette természeti jellegét és történeti magyarázatot kapott.

Tovább 

network.hu

 A jeles napok sorában az egyik kiemelkedő ünnepünk a Húsvét, ami a keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe, egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.

Húsvét története, húsvéti szokások


Nagyböjt, nagypéntek, nagyszombat és húsvét vasárnapja A húsvétot a negyvennapos nagyböjt előzi meg, melyet Jézus ugyanennyi napig tartó böjtölésének és kínszenvedésének emlékére, hamvazószerdától húsvét vasárnapig tartottak meg.

Tovább 

network.hu

 Állandó kérdés az ünnepek után, hogy mi legyen a megmaradt tojással, sonkával, kalácsal, süteménnyel! Adunkk néhány tippet, hogy mit kezdhetsz a maradékkal!

Nagyanyáink szerint ugyanis bűn volt bármit is kidobni, ami még ehető volt. Ezt az elvet ma is megtarthatjuk, mégpedig úgy, hogy nem kell hetekig ugyanazt enni, ugyanabban a formában

Maradék tojásból és sonkából:

Karfiolos finomság

Hozzávalók: 1 fej karfiol(kb. 1 kg), 4-5 főtt tojás, csíkokra vágott sonka, 3 dl tejszín, só,20 dkg reszelt sajt

A karfiolt rózsáira szedem és megmosom.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Jújj...ez finiii!!!

Tovább 

Kérjük, hogy mindenki aki teheti segítsen az árvízkárosultakon!!

Videó-bemutatót a szentesi Kiss Bálint Reformátos Általános Iskola honlapján találnak.

Egy hívás: 200 forint, de sokat segít a károsultakon!

Nemzeti segélyvonal: 1752

Vöröskereszt: 1749

network.hu

 

A locsolás és a vesszőzés eredete
Locsolás:Hazánkban már a XVII. század óta szokás a lányok meglocsolása. Ez egyrészt udvarlásnak is számít, másrészt pedig a termékenységhez kötődik, azt jelképezi, hogy ne száradjanak ki a lányok. Ezért a gyerekre vágyóknak nem érdemes elmenekülni a locsolkodók elől, sőt ez szimbolikusan még a nőiességre is jó hatással van.


Tojás:A tojás ajándékozása egy régi hagyomány. Ezt az új élet és a termékenység jelképeként adták egymásnak az emberek.

Tovább 

network.hu

 

A tojás a legújabb kutatások szerint a nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvét táján időszerűek a kemény tojásból készült változatos ételek, bármikor gyorsan, egyszerűen elkészíthetők az alábbiak.

Tojáskrém

Nyolc keményre főzött tojást vágjunk fel apró kockákra, adjunk hozzá 6 evőkanál zsírszegény majonézt, sót, borsot, mustárt, apróra vágott hagymát (hagymakrém is megfelel), 8-10 szem karikára vágott olajbogyót, két kanál kapribogyót, bőven összevágott petrezselyemzöldet, és lazán, óvatosan keverjük össze.

Tovább 

network.hu

 Nyuszi, barka, locsoló kölni, tojás. Az ünnep elengedhetetlen kellékei, sokak számára jelenlétük mégis többet árt, mint gondolnánk. Mire vigyázzanak az allergiások húsvétkor?

 A barka a húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke. A gyerekek is kedvelik selymes puhasága miatt, felnőttként pedig szívesen dobjuk fel a lakás hangulatát egy csokor vázába helyezett barkával.

A köznyelv "barkának" nevezi a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyeket, és néha magát a fűzfavesszőt is, növénytani szempontból azonban a barkán csak a virágzatot értjük - magyarázza Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont munkatársa.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 8 tojás
  • 24 dkg kevert liszt (finom és fogós)
  • 20 dkg porcukor átszitálva
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5-6 dkg olvasztott, de nem meleg vaj
  • A krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4-5 evőkanál (ízlés szerint) porcukor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 25-30 dkg vaj
  • A ragasztáshoz:
  • 1 tojásfehérje, villával egy kicsit összekeverve
  • A bevonáshoz:
  • kb. 70 dkg kétszeres marcipán (magam készítettem interneten talált leírások alapján, de nagyon macerás, egyszerűbb megvenni)
  • ételfesték (legjobb a paszta állagú, de ha port veszel, csinálj belőle kevés vízzel vagy alkohollal jó sűrű pasztát, úgy gyúrd bele a marcipánba, és óvatos legyél vele, mert nagyon kevés kell belőle)
  • cukormáz sárga festékkel megfestve (jó sűrű legyen)Elkészítés:

    A főzött csokikrémhez a pudingport a cukorral összekeverem, simára keverem 3 dl tejjel, besűrítem, hozzáadom a csokit, addig keverem, amíg elolvad a csoki.

Utolsó hozzászólás

Palotás Gáborné IIus üzente 14 éve

Pille cukorból FONDANTsokkal egyszerűbb és olcsóbb ,ugyan úgy használható mint a marcipán ,ha egykis színtelen mandulaaromát teszünk bele még az íze is olyan.üdv ICAMAMA

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu