Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Húsvét közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Húsvét vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fotó: Havran Zoltán |
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 15 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 1 citrom, só
Elkészítés: Az élesztőt egy kanál cukorral kevés langyos tejben elkeverjük, hozzáadunk két evőkanál lisztet, alaposan eldolgozzuk. Körülbelül fél órát langyos helyen kelni hagyjuk, majd elkeverjük a többi liszttel, az egész tojásokkal és a tojássárgákkal, a maradék tejben feloldott cukorral, csipetnyi sóval s reszelt citromhéjjal.
Dagasztani kezdjük, s a vajat apránként hozzáadva hólyagosra dolgozzuk. Letakarjuk, három-négy órát kelesztjük. Ha duplájára kelt a tészta, három részre osztjuk, egyforma vastag, hosszúkás darabokat sodrunk belőle, majd fonatot készítünk, s abból koszorút formázunk. Kivajazott formában vagy sütőlapon ismét hagyjuk kelni még fél órát, majd a tetejét megkenjük tojással, s előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütjük.
Tippek
Íme a húsvéti hagyományok A húsvéti tojásról, valamint a nyúlról is köztudott, hogy a termékenység, az új élet születésének jelképe. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a népi hagyomány szerint Nagypéntek dologtiltó napnak számít. Aki komolyan veszi ezt az előírást, az kenyeret sem süt ilyenkor, mert úgy tartja a babona, hogy kővé válik. Érdemes viszont napfelkelte előtt megmosakodni friss kútvízzel, mert ez a népi hagyomány szerint megvéd a betegségektől. Sokan böjtölnek a húsvét előtti hat hétben, húshagyó keddtől. Ez azonban nem ajánlott annak, aki valamilyen egészségi problémával küzd, így például a cukorbetegeknek – hívta fel a figyelmet Ruttersmid Mária életmód-tanácsadó. Húsvét vasárnapja a tojásfestés, míg a hétfő a locsolkodás napja. Egyes vidékeken pedig még ma is él a vesszőzés szokása: a fiúk fűzfából készült vesszővel csapkodják meg a lányokat. Utóbbiak pedig „cserébe" szalagot kötnek a vesszőre, és borral vendégelik meg a legényeket. Nem is olyan rossz üzlet, ugye? S. R. |
Az összeállítást készítette: Harnos Zsuzsanna
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Húsvéti foszlós kalács
Előétel húsvétra